26 apr 2018

Aantal laadpunten Nederland 22% gestegen

Gemeente Ouder-Amstel hoogste nieuwe binnenkomer in top 10, Amsterdam nieuwe koploper Ranglijst Infrastructuur Nederlandse gemeenten

Nederland investeert in hoog tempo in de aanleg van laadinfrastructuur voor elektrisch vervoer. Het aantal beschikbare laadpunten in maart 2018 is in vergelijking met dezelfde maand in 2017 met 22,4% gestegen. van 3,1 naar 3,8 punten per 1000 voertuigen. De gemeente Amsterdam is op dit moment het best voorbereid op de komst van elektrisch vervoer en heeft het meeste laadpunten. In de eerste ranglijst stond Amsterdam nog op plek 2. De gemeente Ouder-Amstel is de hoogste nieuwe binnenkomer in de top 10 van de Ranglijst, van plaats 12 naar 3.

Dit blijkt uit de volledige ranglijst “Laadinfrastructuur Nederlandse gemeenten”. De ranking van het Living Lab Smart Charging kijkt naar het aantal aanwezige laadpunten per 1000 auto’s in Nederlandse gemeenten. Met de ranglijst tonen we aan dat de komende jaren nog flink geïnvesteerd moet worden in de infrastructuur om ons voor te bereiden op de komst van honderdduizenden elektrische auto’s. Programma manager van het Living Lab Smart Charging, Rutger de Croon

“Er zijn veel wisselingen te zien in de ranglijst. Dat is heel positief, want je ziet dat allerlei gemeenten fors investeren in de infrastructuur. Niet alleen de grote steden, maar ook gemeenten als Zandvoort, Het Bildt en Lisse zijn fors gestegen in onze ranglijst. Dit is ook echt nodig om heel Nederland voor te bereiden op een vervoersysteem waarin we wonen, werken en rijden op energie uit zon en wind.”

 

Complete Ranglijst “Laadinfrastructuur 2017 Nederlandse gemeenten.”

In 2025 rijden er naar verwachting 1 miljoen elektrische auto’s in Nederland. Het nieuwe kabinet wil bovendien dat alle nieuw verkochte auto’s na 2030 emissieloos zijn. Ook busvervoer en vrachtverkeer wordt de komende jaren steeds meer elektrisch. Dat betekent dat er de komende jaren fors geïnvesteerd moet worden in de infrastructuur om te zorgen dat er voldoende laadpunten zijn voor al die voertuigen. Bekijk hier de volledige Ranglijst Laadinfrastructuur Nederlandse Gemeenten en zie hoe jouw gemeente er voor staat.

 

Verantwoording data
Deze lijst is opgesteld op basis van meest recent open data, verkregen via de Klimaatmonitor van Rijkswaterstaat. Het Living Lab Smart Charging heeft geen invloed gehad op de input van de data. We hebben de volgende cijfers per gemeente opgehaald via de Klimaatmonitor database;

  • Aantal personenvoertuigen en bedrijfsmotorvoertuigen per 1 januari 2017 (gebaseerd op RDW-registraties)  
  • Totaal aantal (semi)publieke laadpunten op laadpalen voor elektrische auto's per maart 2018 (gebaseerd op cijfers van oplaadpalen.nl)

De ranglijst kijkt naar het aantal laadpunten en niet laadpalen. Het merendeel van de laadpalen heeft 2 of meer ‘sockets’ (laadpunten).  Bij deze indicator wordt het gebruik van de laadpalen dus buitenbeschouwing gelaten. 

Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies.Accepteren Meer informatie