Over het Living Lab Smart Charging

In het energiesysteem van de toekomst wonen, werken en rijden we op energie uit zon en wind.   

Het aanbod van zonne- en windenergie groeit en in 2025 rijdt een miljoen elektrische auto’s in Nederland. Door deze twee ontwikkelingen te koppelen ontstaan enorme kansen om de energietransitie van fossiele brandstoffen naar groene stroom te versnellen.  Zo laden we onze elektrische voertuigen op als er veel aanbod van goedkope zonne- en windenergie is. We gebruiken de batterijen van voertuigen om die schone energie op te slaan om er later mee te koken, douchen of om bedrijven en woningen te verwarmen.

Dit is belangrijk om te kunnen voldoen aan de groeiende energiebehoefte en om verschillen in vraag en aanbod op te kunnen vangen, zonder dat miljardeninvesteringen aan het elektriciteitsnet nodig zijn. Door de groei van zonne- en windenergie en de opkomst van elektrische voertuigen op elkaar af te stemmen maken we optimaal gebruik van duurzame energie en kunnen we leven van energie uit zon en wind.

Het Living Lab Smart Charging is een open platform waarin partijen samen werken aan het energiesysteem van de toekomst. We testen op steeds grotere schaal hoe we de toepassingen van Smart Charging kunnen verbeteren.  Hierbij hebben we oog voor innovatie, delen kennis en ondersteunen waar nodig anderen met de ontwikkeling van nieuwe projecten. Deze kunnen leiden tot nieuwe diensten en producten van marktpartijen. Dit doen we in Nederland, maar ook internationaal.  

Nederland is een grote proeftuin waarin bedrijven, wetenschappers en overheden werken aan innovaties en onderzoek om de energietransitie mogelijk te maken. We willen onze ambities waar maken om elektrische voertuigen inzetten om de overgang van fossiele naar duurzame energie te versnellen.

In de Green Deal Elektrisch Vervoer 2016-2020 wordt het Living Lab Smart Charging als duidelijk doel benoemd om te komen tot een vergroening van onze energiehuishouding. De stichting ElaadNL heeft het initiatief genomen de start te maken. ElaadNL is daarmee één van de partners in het Living Lab Smart Charging.

Wilt u meer weten of ook partner worden neem dan contact met ons op.

Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies.Accepteren Meer informatie