Duurzame energieproductie koppelen aan elektrische mobiliteit

WAT ENERGIE TRANSITIE

Het energie-transitie-programma New Energy made in Arnhem heeft als doel om zonnevelden en windenergie te realiseren. De uitdaging daarbij is het terugverdienen van de investering, omdat de geleverde stroom niet altijd veel geld oplevert. Vooral als de vraag op het net heel laag is. Daarom kun je de opgewekte duurzame stroom beter direct lokaal gebruiken. Dat is echter opslag voor nodig: een techniek die nog niet erg ontwikkeld is. Het Interreg NWE-project CleanMobilEnergy (CME) doet onderzoek. Het project loopt van september 2017 tot maart 2021. 

HOE ONDERZOEK

Het Interreg NWE-project CleanMobilEnergy (CME) gaat onderzoeken of de  duurzame energieproductie te koppelen is, via opslag en een energie managementsysteem, aan elektrische mobiliteit. Door energie lokaal te gebruiken, ben je niet afhankelijk van de prijs op de markt (via het net) én kun je garanderen dat de elektrische mobiliteit in jouw stad 100 % duurzaam is. Auto's, schepen en bussen betalen meer voor deze energie dan dat je op bepaalde momenten op het net kunt krijgen. Zon- en windenergie wordt opgewekt op momenten dat de vraag op het net laag is. Door de energie vast te houden maak je de productie efficiënter en wordt de business case beter.

CME zal aantonen, in verschillende projecten in verschillende steden, dat deze koppeling in meer Europese steden toepasbaar is en dat de groei van het elektrische rijden de groei van duurzame energieproductie kan stimuleren.

WIE PARTNER

Arnhem is de trekker van dit project en is partner van:

London (UK) - Transport for London (TfL)
Schwäbisch Gmünd (D) - European Institute for Innovation (EIFI)
Seraing (B) - Arebs
Nottingham (UK) - City of Nottingham
Ile de France (F) - IAU Ile de France
Luxemburg - Luxembourg Institute for Science and Technology (LIST)
TNO (NL) - TNO
POLIS - netwerk steden op gebied van technology en transport
AVERE - netwerk bedrijven en gebruikers elektrische voertuigen

Bovenstaande informatie is afkomstig van de website van de gemeente Arnhem.

Meer informatie over het Interreg NWE programma treft u hier.

Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies.Accepteren Meer informatie