Het is belangrijk dat de ICT systemen, de laadinfrastructuur en het netwerk in zijn geheel goed beveiligd zijn.

Cybersecurity

Alle laadpalen in Nederland met elkaar verbonden als één groot slim netwerk. Deze vervolgens koppelen aan duurzame energiebronnen zoals zon en wind, om slim te kunnen laden op het meest duurzame moment. Op die manier volledig energieneutraal kunnen rijden en duurzame energie voor honderd procent gebruiken. Een ideale situatie. Om dit mogelijk te maken dienen al deze elementen met elkaar te ‘communiceren’ en zijn ze met elkaar verbonden middels ICT-systemen en backoffices. Het is belangrijk dat deze systemen, de laadinfrastructuur en het netwerk in zijn geheel goed beveiligd zijn. Hierover gaat het project Cybersecurity.

WAT Veiligheid boven alles

Digitale veiligheid is een belangrijk vraagstuk dat sinds het eind van de twintigste eeuw door de digitalisering van de samenleving niet meer weg te denken is. In dit project denken we samen na over hoe we deze systemen moeten beveiligen en welke (standaard)set aan afspraken hiervoor nodig is. Je wilt immers voorkomen dat mensen die kwaad in de zin hebben het netwerk zouden kunnen betreden en er voor zorgen dat auto’s niet meer kunnen laden en daardoor stil komen te staan. Hoe zorg je er voor dat je een veilig systeem hebt, wat wel interoperabel en voor iedereen toegankelijk is? Welke afspraken moeten we daarvoor maken?

De slimme laadinfrastructuur wordt steeds omvangrijker en daarom is het juist nu tijd om vervolgstappen te zetten en de infrastructuur nog veiliger te maken. Hierbij moet gedacht worden aan het verhogen van cybersecurity in de communicatieprotocollen, zoals OCPP en OCPI, maar ook aan de veiligheid bij het laden via passen en de autorisatie van EV-rijders (aantonen dat je bent wie je zegt dat je bent). Ook kun je denken aan de veiligheid van de meetdata waarop Smart Charging gebaseerd wordt; het is belangrijk dat mensen hier niet zomaar toegang toe hebben.

HOE Standaard set aan afspraken

ElaadNL en het European Network for Cybersecurity (ENCS) hebben samen met de netbeheerders Enexis, Liander en Stedin de eerste stappen in gezet en een set aan cybersecurity voorwaarden voor laadpalen ontwikkeld. Deze set is tot stand gekomen na uitgebreid onderzoek en kan meegenomen worden in aanbestedingen en concessies. Leuk detail: de set is reeds meegenomen in de aanbesteding voor 1.240 laadpalen van de provincie Noord-Brabant.

WIE Deelnemers

Deelnemers van dit project zijn ElaadNL, het European Network for Cybersecurity (ENCS) en netbeheerders Enexis, Liander en Stedin.

Download hier set aan afspraken voor cybersecurity.

Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies.Accepteren Meer informatie