Een elektrische auto opladen op basis van de balans tussen verbruik en aanbod van duurzame energie. Dat doet de app #ichargesmart van Jedlix.

#ICHARGESMART VAN JEDLIX

Een elektrische auto opladen op basis van de balans tussen verbruik en aanbod van duurzame energie. Dat doet de app #ichargesmart van Jedlix. De app stemt het aanbod van stroom uit zon en wind en de energievraag van berijders op elkaar af.

Wat Duurzame energie optimaal benutten

Dit onderzoek levert een analyse over de behoeften van de gebruikers en wat het effect van flexibiliteit op het laadprofiel van de elektrische rijder is. Onderzocht wordt wat een gebruiker motiveert om zijn elektrische auto deel te laten nemen aan Smart Charging: Op welke momenten wil hij dit wel en welke momenten niet? En hoeveel flexibiliteit wil een elektrische rijder geven? De kennis die dit oplevert kan weer gebruikt worden in de verdere ontwikkeling van Smart Charging. Als veel elektrische auto’s tegelijkertijd via Smart Charging geladen worden, dan vormen zij samen een flexibele buffer voor duurzame energie.  Zo helpen deelnemers mee duurzame energie optimaal te benutten: Nederland rijdt op zon en wind!

Hoe Elektrische auto flexibele buffer duurzame energie 

De gebruiker van de app stelt zijn gewenste vertrektijd in en de app zorgt ervoor dat de elektrische auto op dat tijdstip volledig geladen is met zoveel mogelijk duurzame energie. Omdat de auto niet direct geladen hoeft te worden als de elektrische rijder de stekker van de auto inplugt, geeft dit #ichargesmart flexibiliteit. Hierdoor is het mogelijk om de energievraag te verleggen naar een ander moment in de tijd. Bijvoorbeeld als het ’s nachts stevig waait en windmolens een overschot aan duurzame stroom leveren. Dat levert zowel de klant als het elektriciteitsnetwerk voordeel op: doordat de app vraag en aanbod van duurzame stroom optimaal op elkaar afstemt, wordt het elektriciteitsnet minder belast.

Deelnemers aan dit onderzoek profiteren van de lagere marktprijs op momenten dat er veel duurzame energie opgewekt wordt. Het afrekenen van de laadtransactie gaat via de bestaande laadpas. De Jedlix-app houdt de besparingen bij en keert deze uit aan de gebruiker.

Wie Ervaringen deelnemers

Jedlix onderzoekt samen met de Radboud Universiteit Nijmegen en ElaadNL wat de ervaringen van deelnemers met Smart Charging zijn.

 

Zie voor meer informatie: www.jedlix.com  

Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies.Accepteren Meer informatie