Rijders van elektrische auto’s kunnen hun energieverbruik slimmer sturen door thuis gebruik te maken van flexibel laden.

Flexibel laden achter de meter

Door de opkomst van elektrisch vervoer en elektrische verwarming via warmtepompen gaat het elektriciteitsverbruik in Nederlandse huishoudens flink stijgen. Tegelijk hebben steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak, waarmee ze hun eigen duurzame stroom opwekken. Dat betekent dat het voor huishoudens interessant wordt om met slimme technieken het elektriciteitsverbruik te gaan sturen om zo maximaal gebruik te maken van duurzame energie en overbelasting te voorkomen. Een unieke proef onderzoekt deze technieken in de praktijk.

WAT Op weg naar energiesysteem van de toekomst

Via het proefproject willen de deelnemende partijen nader inzicht krijgen in de acceptatie van de consument voor externe aansturing van elektriciteitsgebruik in en om het huis. Ook wordt onderzocht hoe de techniek, om het energieverbruik in en om het huis slim te regelen, verder kan worden ontwikkeld. Cohere, de marktpartij die het Home Energy Management System Maxem Flex heeft ontwikkeld gaat nu op zoek naar deelnemers voor het project. Jan Willem Heijnen van Cohere:

“We zijn met name op zoek naar mensen die gemotiveerd zijn om bij te dragen aan het energiesysteem van de toekomst. Ze kunnen optimaal gebruik maken van groene energie, krijgen perfect inzicht in hun energieverbruik en ze besparen ze op kosten. Dat is positief voor iedereen.”

Hier vindt u meer informatie over de Maxem Flex.

HOE Elektrisch vervoer en thuisverbruik koppelen

Rijders van elektrische auto’s kunnen hun energieverbruik slimmer sturen door gebruik te maken van de Maxem Flex. Dit is een apparaat dat realtime inzicht geeft in het elektriciteitsverbruik en de eventuele opbrengst van zonnepanelen.
Op basis hiervan wordt het laadpunt voor de elektrische auto, de warmtepomp en mogelijk de thuisbatterij aangestuurd, zodat de stoppen in je meterkast er niet uitgaan en er optimaal gebruik wordt gemaakt van de eigen zonne-energie.

Je kunt deze grote elektriciteitsverbruikers in en om het huis ook gebruiken om te zorgen voor balans op het lokale elektriciteitsnet. Zo kan het elektriciteitsgebruik van huishoudens flink toenemen, zonder dat investeringen gedaan moeten worden in grotere elektriciteitskabels en zwaardere transformatoren in de wijk. De proef moet een blauwdruk opleveren die later in heel Nederland uitgerold kan worden. 

WIE Deelnemers aan de proef zijn nog welkom

Het project ‘Flexibel laden en verwarmen achter de meter’ is een gezamenlijk initiatief van CohereEnpulsEnexis NetbeheerElaadNL en Living Lab Smart Charging en loopt tot december 2019. Het is nog steeds mogelijk voor geïnteresseerden om zich aan te melden als deelnemer aan deze proef. 

Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies.Accepteren Meer informatie