2017 was gunstig jaar voor Slim Laden in Nederland

Slim Laden doet langzaam haar intrede in Nederland. De hoeveelheid opgewekte duurzame energie stijgt voorzichtig, net als het aantal elektrische voertuigen op de weg. Ook het aantal Smart Charging Ready laadpalen, laadpunten die geschikt zijn voor Slim Laden, groeit gestaag. Dit blijkt uit het jaaroverzicht van de Trendmonitor 2017 van het Living Lab Smart Charging.

Slim Laden (Smart Charging) is een manier om de batterijen van elektrische voertuigen te gebruiken om  zonne- en windenergie optimaal te benutten. Zo laden we onze elektrische voertuigen op als er veel aanbod is van goedkope  groene energie. We gebruiken de batterijen van voertuigen om die schone energie op te slaan om er later mee te koken, douchen of bedrijven en woningen te verwarmen.  Bovendien voorkomen we daarmee dat het te druk wordt op het energienet.

Dit zijn positieve ontwikkelingen, die nodig zijn om de transitie naar een duurzaam energiesysteem waarin we wonen, werken en rijden op energie uit zon en wind te realiseren. Rutger de Croon, programmamanager van het Living Lab Smart Charging:
“Het wordt nu tijd voor de volgende stap. In 2018 willen we innovatie stimuleren om de koppeling van duurzame energie aan ons vervoerssysteem door te ontwikkelen. Daarnaast willen we methodes die al werken op grote schaal in de praktijk gaan brengen.  Het is onze ambitie om meer draagvlak te creëren voor Slim Laden in Nederland én daarbuiten.”

Stijging aantal laadpalen in Nederland

Veel overheden in Nederland zijn druk bezig met de komst van duurzaam elektrisch vervoer. Er rijden steeds meer elektrische auto’s rond en ook het aantal elektrische bussen en trucks stijgt. Om deze ontwikkeling bij te houden is er grote behoefte aan voldoende publieke en private infrastructuur. De Trendmonitor 2017 toont een groei.

Top 10 nieuwkomers met publieke laadpalen:

Download hier de volledige Trendmonitor.

 

Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies.Accepteren Meer informatie